Earth Charter Deelgenootschap

Nu 25 jaar na de lancering van het Earth Charter is het een mooi moment met extra energie en motivatie het Earth Charter netwerk in Nederland te vergroten en meer organisaties te verbinden aan Earth Charter International, én onderling in Nederland aan elkaar. Daarom hebben de Nederlandse leden uit het internationale bestuur van Earth Charter International, samen met vertegenwoordigers van organisaties in Nederland die als ‘Affiliates’ of ‘partners’ verbonden zijn aan Earth Charter International begin 2024 het ‘DeelGenootschap Earth Charter Nederland’ opgericht.

illustration of person representing peace

Het DeelGenootschap streeft ernaar zoveel mogelijk bedrijven en maatschappelijke organisaties met wortels in Nederland, die zich in besluitvorming en handelen laten inspireren door het Earth Charter, met elkaar én met Earth Charter International te verbinden.

Binnen het DeelGenootschap maak je kennis met de andere Deelgenoten en informeren en inspireren we elkaar voor het uitdragen en voorleven van de waarden en principes van het Earth Charter in de eigen sfeer van invloed. Als Deelgenoten treffen we elkaar in seizoensbijeenkomsten, die we afwisselend organiseren. Daarnaast vieren we de jaarlijkse International Earth Charter Day, zoveel mogelijk op of rond 29 juni, de historische datum waarop het Earth Charter werd gelanceerd.

Het Earth Charter DeelGenootschap kan schenkingen ontvangen via de Iona-stichting (ANBI-status).

Brongroep DeelGenootschap

Brongroep DeelGenootschap & Projectteam EC2025 bestaan uit:

  • Heleen de Mooij-Lubbers, Museum of Humanity
  • Veronique Swinkels, Lab Toekomstige Generaties
  • Wim Oolbekkink, Campus SBI Landgoed Zonheuvel
  • Jesper Feenstra, Ecologisch Bewustzijn
  • Odette Oosterkamp, Earth Charter Young Leader
  • Monique van Dam, One World Citizens
  • Paul Lubbers, Earth Charter International Board member
  • Alide Roerink, Earth Charter International Council member

Waarom een DeelGenootschap?

illustration of person representing justice

De reden dat wij kiezen voor de naam ‘DeelGenootschap’ en niet voor ‘nationale commissie’ komt voort uit de mogelijkheid onderdeel uit te maken van een groeiende groep organisaties in Nederland die experimenteert met deze nieuwe vorm van samenwerken in de nieuwe economie. Gebaseerd op de waarden ‘vrij’, ‘gelijk’ en ‘samen’ waarbij iedere Deelgenoot zich verbindt aan de gezamenlijke ‘bron’ en doelstelling van de organisatie en aangeeft waar de eigen bijdrage uit bestaat. Voor meer informatie, zie Economy Transformers.